Dah masuk lepak kat sini pandai-pandai la follow yea...

Tuesday, August 9, 2011

Kisah malaikat Jibril a.s, Kerbau, Kelawar dan cacing

 Suatu hari Allah SWT memerintahkan malaikat Jibri a.s untuk pergi menemui salah satu makhluk-Nya yaitu kerbau dan menanyakan pada si kerbau apakah dia senang telah diciptakan Allah SWT sebagai seekor kerbau. Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui si Kerbau.


Di siang yang panas itu si kerbau sedang berendam di sungai. Malaikat Jibril a.s mendatanginya kemudian mulai bertanya kepada si kerbau, 

"hai kerbau apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah SWT sebagai seekor kerbau". 

Si kerbau menjawab, "Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor kerbau, dari pada aku dijadikan-Nya sebagai seekor kelawar yang ia mandi dengan kencingnya sendiri". Mendengar jawaban itu Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui seekor kelelawar.

Malaikat Jibril a.s mendatanginya seekor kelawar yang siang itu sedang tidur bergantungan di dalam sebuah gua. Kemudian mulai bertanya kepada si kelawar,

"hai kelawar apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah SWT sebagai seekor kelawar". 


"Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor kelawar dari pada aku dijadikanNya seekor cacing. Tubuhnya kecil, tinggal di dalam tanah, berjalannya saja menggunakan perutnya", jawab si kelawar. 

Mendengar jawaban itu pun Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui seekor cacing yang sedang merayap di atas tanah.

Malaikat Jibril a.s bertanya kepada si cacing, 

"Wahai cacing kecil apakah kamu senang telah dijadikan Allah SWT sebagai seekor cacing". 

Si cacing menjawab, "Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor cacing, dari pada dijadikaan-Nya aku sebagai seorang manusia. Apabila mereka tidak memiliki iman yang sempurna dan tidak beramal sholih ketika mereka mati mereka akan disiksa selama-lamanya".adakah kita adalah bakal salah seorang manusia yang disebut oleh cacing? moga bukan kitalah orangnya.. renung-renungkan...;)
p/s- tidak pasti cerita ini diambil dari sumber bukti yang kukuh ataupun dari hadis, sanad dan apa-apa bukti.. aku cuma copy and paste.. cuma ambillah pengajaran dari cerita ni... belajar bersyukur...dicopy semata-mata dari sini hasrulhassan . terima kasih bro...;)

mencari segala hasil leteran aku di sini