Dah masuk lepak kat sini pandai-pandai la follow yea...

Tuesday, May 31, 2011

Ubat pelelap mata


Nak merepek lagi, malam ni aku kena tido awal, hehehh, awal tu maksud sebelum pukul 1, PERLU sebab esok aku tak nak terlepas benda best awal pagi sesudah subuh, heheh.. apa tu? secret ah, takkan nak cerita benda sulit selulit macam ni, pagi tadi tak sempat, baru nak keluar rumah tiba2 hujan lebat, nasib baik time aku nak pegi kerja hujan dah berhenti.....:)

jadi sebelum tido mestilah buat senaman dulu, sedikit teknik editing sesimple mungkin, blending layer dan sedikit layer high pass... gunakan kedai gambar (adobe photoshop) sebaik mungkin dan sesimple mungkin okey.. hehe.. semuanya sebab minggu ni ada job, so kena praktis dulu tangan dan otak nak mengarah orang dan mengarah lappy aku yang comel dan lembab ni... ubat nak lelap ni kena praktis jari jemari, baru ngantok..haha..

Alhamdulillah minggu ni boleh balik kampung, dapat job baru kat kampung, dua hari bersamaan ganjaran yang setimpal... cukup la rezeki bulan ni ngan bulan depan, yang penting kali ni sekali harung aku buat wedding untuk dua tempat, rumah pengantin lelaki dan pengantin perempuan.... haha..  dua hari berturut-turut beb... penat meleleh la aku nanti... harap2 tak ada la photographer yang tak bertauliah buat kacau macam yang lepas...  gua mau buat yang terbaek kali ni walaupun sahabat yang selalu join aku mengeshoot ni dah tak ada kali ni, kena ajak pembantu baru la kali ni......:D

gambar lama, my cousin, Nurul Huda...owhhh..comel kan...:)

comel comel comel.....:)


P/s- Dalam otak asyik fikir cara nak cari duit, tiba2 dapat job sekali dua dalam waktu yang terdekat....wahhh... tak mampu terpaksa pilih satu saja yang menjanjikan pulangan kepada aku dan kepada pelanggan,, chewaahhh.... ayat macam salesman seluar dalam, padahal kau tu jual perkhidmatan bukan seluar dalam...bwahahaahhahaha.... lagi satu esok budak internship dari MMU masuk, mestilah gadis dan harap2 comel, boleh la hilangkan tekanan yang tak berapa nak tekanan kat opis tu...hahahahahhh...:)



awek lama

Ni zaman aku masih remaja...hahaha..macam la sekarang tak remaja...ngehehehehhh... ikut turutan tau, dari kiri yang paling muda sekali, paling hot.. asal dari vietnam..hahahahh... tapi tu dulu, sekarang ni dah putus segala-gala yang boleh putus, sebabnya semua seksi sangat,, seksa aku nak tanggung dosa nanti...:) 






P/s- hahahahaa... sebenarnya gambar ni time kat event sony camera... best weyh boleh menjelajah satu asia..heehheehhh.. siap dapat free gift bila jawab survey yang panjang berjela, eh, capal aku tu rare tau, bos aku bagi time aku kerja part time dulu, tak, sebenarnya dia bagi dengan harga yang murah.. ahahahaha... mana tah capal ni hilang, dah tak jumpa2.....:D

Monday, May 30, 2011

morning inspiration 2


Artist and idea : Meng To / Ideea











P/s- dah lama tak kena nasi lemak waktu pagi, pergghhh,, sodap....adeh sakit perut... owhh... nasi lemak kerang tepi jalan, nasib baek sedap,,hehehh.....

Saturday, May 28, 2011

morning ispiration

Photo by Mark Seagal..
chinese model liu wen with the cowgirl theme,
actually this shoot is for Vogue China..
this photo really suitable for my inspiration after some workout session this day, err.. maybe before go to sleep at the noon... :)








P/s- hari2 perlukan ispirasi, dua tiga hari ni rasa sangat bertuah.. maybe sebab semalam dapat elaun internship yang first, hehehe, thanks god...baru rasa nikmat praktikal walaupun elaun ciput... happy gila ahhh ni... mata shining sangat-sangat bila GM bagi cek... balik tido sambil senyum lebar sampai pagi sambil fikir nak beli apa tah...heheehee..enjoy yeahh...:)

Friday, May 27, 2011

amazing imagination




P/s- the artist is Adam... tak ingat ambil kat link mana... hehe... sangat kreatif...:)

Yang perlu dan yang mahu

Apa yang kita mahu dan apa yang perlu... illustration by Arthur Presser...













P/s- uhhh... nak itu, nak ini, nak yg sana gak, nak semuaaa.... dussshhh....!!!

Thursday, May 26, 2011

kekasih baru...




P/s- olivia ong- kekasih baru aku dekat office, hari2 dia nyanyi lagu kat aku, hehehh....:D

Fantasy girl Illustration by Mario Wibisono

     
Ispirasi waktu pagi... hasil dari artis illustrasi digital Mario Wibisono dari negara seberang, indonesia... berkonsepkan fantasi.. direka untuk siri Legend of The Five Ring... untuk ke website Mario sila klik sini atau untuk buka new tab tekan ctrl dan klik sini -www.mariowibisono.com-














P/s- ok dah segar, dah fresh sikit nak bekerja, jom ke office...:D

Monday, May 23, 2011

Alien abduction

Pernah dengar orang hilang tiba2?
pernah dengar alien?
pernah dengar UFO?
selalu benda2 ni popular kat area negara2 barat...
tahu tak apa tu alien abduction?
alien abduction ni macam penculikan manusia la, orang2 barat ni percaya yang manusia2 yang hilang ni selalunya diculik oleh alien...
dan selalunya orang2 yang hilang ni akan muncul balik dan orang ingat alien la yang culik...
bwahahahaha.. sangat lawak...

selalunya kalau kes macam ni jadi kat orang melayu ni selalunya disabitkan dengan makhluk halus, lebih tepat lagi bunian, biasa la manusia termasuk ke alam ghaib, cerita orang2 melayu...
betul ke tak tu wallahualam la... aku pon tak tau...
tapi yang pasti kita orang islam kena percaya perkara2 ghaib, tak payah aku terangkan, p buka balik buku agama, tanya ustaz dan ustazah, pergi ceramah, pergi usrah... eh?...ok, sudah... nanti aku cerita terus terpesong akidah korang.. hahaha


tapi yang pasti dalam tv series Roswell pon ada cita pasal alien abduction ni..
hahahah.. *aku paling minat tv series roswell ok..
sebenarnya Roswell ni terletak kat New Mexico, tempat konon2nya ufo terhempas...


ok, sebenarnya alien abduction ni hanyalah title untuk gambo yang aku sunting ni... hehe.. sunting ialah makna bagi ayat yang orang selalu pakai, 'edit'... aku nak sebut sunting apa hal la sangat kan, konon nak kemelayuan la...hehe..

gambo ni shoot dah lama, sunting baru tadi dalam office... hehee
semalam layan balik roswell seasons 3... time kerja tadi kat office tersangat-sangat la free... langsung tak ada job hari ni, nak hilangkan bosan asyik surf tenet je, naik bosan gak, terus cari godek gambar lama, lepas tu jumpa gambar ni, terus sunting  dan dapat title ni dan terus upload ke flickr dan balik rumah terus upload ke entri blog dan terus la korang tengok kat sini dan memang banyak perkataan terus kat sini... hehehe...:)




P/s- bila budak praktikal tak ada kerja dalam office, konon macam bekerjaya, hehehe... ops esok da pindah ke office lain, kat i-city, dah tak lepak kat main office....:)





Friday, May 20, 2011

Sham Kamikaze kongsi pengalaman mendapat hidayah

Tak dapat nak kata apa-apa... mulut tertutup rapat... otak tak mampu nak berfikir... tangan menekan keyboard bertubi-tubi sambil mengklik mouse merata-rata....




alhamdulillah... sorang lagi artis dapat hidayah.... kita ni lak macam mana.. tumbuk dada bertubi-tubi tanya selera bukan tanya nafsu....



P/s- Iskk... kenapa aku yang berkampung kat Perlis pon tak tau imam besar mekah datang sana... adoii.. maybe sebab aku balik jarang2... bukan masa tak ada, tapi MURAH pula kos tiket nak p balik... dilema student... tapi bila mak aku suruh balik terus aku balik..  ~anak mithali... muahahahahahahhhhh.....:D


AKAR & KUKUBESI MANIPULASI LIVE IN SHAH ALAM

malas sebenarnya aku ni nak ke tempat yang ramai orang macam ni, aku sememangnya malas ke event yang ramai2 cam ni, serabut je, kecuali RTW ngan konsert WINGS,,, hahahaa... tapi event ni ada 3 orang yg aku rasa menarik perhatian aku... lagipun da janji ngan orang nak p...

sapa 3 orang tu? hehehh...
si mamat kukubesi tu sendiri, Amri Ginang the famous gila baban fashion photographer dan Muid Latif kalo korang tak kenal jangan cakap korang layan art tambah2 graphic design...  3 orang ni boleh cakap bukan normal people la kat malaysia ni... Amri Ginang punya satu photo shooting dia buat untuk comercial company zaman dia dulu boleh beli 3 bijik myvi korang tau tak... tapi tu time dia buat work kat oversea la... hahahah.. gempak kan... Kukubesi? mamat yang berbakat dan rajin dan of coz la berjaya dengan manipulasi dia, bukan poyo2 bawak camera gantung kat leher jalan2 kat mall...hahahh.. Muid Latif lak graphic designer merangkap illustrator yang mencipta duit  nama dengan jayanya, search je kat google... terus berlambak naik nama dia macam search nama aku... segala maklumat mereka2 ni boleh la search kat google yea... orang feymes ni banyak kat google.. hahaha.. 


band2 lu tak minat ke? hahahah.. apalah sangat.. tu kat mana2 pon boley tengok.. kan...hehehh.. tapi kalo nak layan, julie goes overseas best weyh... pesawat...err... hahahah, zzzzzz... fyn jamal comel, auwwww.... hehe... so,, enjoyy...



~segala aturcara~

01:30 - opening / Al-Fatihah / AKAR Shah Alam

01:45 - Paradoksband

02:00 - Mosyuki Borhan

02:15 - Keladak

02:30 - Muhibbah

02:45 - Adzim Shahbudin (disember)

03:00 - Captain G

03:15 - Monalyssa

03:30 - Perasmian

04:00 - Julie Goes Overseas

04:15 - Break for Asar

04:45 - Gloria

05:00 - Projek Rabak

05:15 - Bob Cincinsuasa / Lontaran Kata

05:30 - Pesawat

05:45 - Monoloque

06:00 - Jayzuan

06:15 - Kerusi Sepi & HoneyBie / Lontaran Kata

06:30 - AKAR Shah Alam

06:45 - Pendekar Bambu

07:00 - Break for Maghrib

07:45 - Otam

08:00 - Perewa / Lontaran Kata

08:15 - Azfar Alias

08:30 - Azreel Azhar

08:45 - Fynn jamal

09:00 - Acid Hadi

09:15 - Wani Ardy

09:30 - AKAR Shah Alam / Penutup


AKAR AKAN TETAP AKAR, WALAU DIMANA TERCAMPAKNYA KITA, SERUMPUN KITA AKAN TETAP BERSATU DAN DENGAN BAHASA KITA AKAN SEKATA...CUMA ADA SEDIKIT KELONGGARAN NYA, APA KATA DI ARENA AKAR KALI INI, TIDAK PERLULAH KITA BERBAJU MELAYU, TAPI CUKUPLAH SEKADAR DENGAN BERKAIN BATIK ATAU PELIKAT SELEMPANG DI BADAN...TERNYATA AKAN LEBIH MEMBAWA KESELESAAN KEPADA SEMUA...



P/s- Jom la la pergi ramai2 bawak kain pelikat ngan kain batik sekali tau... hehehehhh

Tuesday, May 17, 2011

Wallpaper desktop

Haaa... baru ada semangat nak buat kerja...
asyik melalak terpekik-pekik kebosanan dalam bilik akibat cuti yang bosan ditemani dilema tutorials kerja kat office, hehehh.. baru ada hati nak buat kerja bila ditemani 'muka' sendiri...
bak kata pepatah "air dicincang takkan putus"...
apa? salah ke? hahahah.. mampoih p la...
enjoyy.. jangan ada yang mencemuh termuntah2 sudah la... ngehehehh



P/s- bosan juga kalo hari-hari tengok wallpaper muka bini aku si Lisa Surihani ni, baik tengok muka sendiri... adehhh.... hahahahah...:D

melukis menggunakan jari dengan Adobe Eazel dan Photoshop

Melukis semakin mudah dengan teknologi baru dari Adobe dan aple...







P/s- lepas ni maybe boleh melukis menggunakan dahi? kaki? telinga? lutut? dan maybe bontot? hahahhahahhh....:D

Monday, May 16, 2011

kamera DSLR simulator

Jom try kamera simulator DSLR ni... bagi yang baru nak berjinak2 tu mai la usha kat web ni... boleh asah lagi skill tu..

jom usha gambar dari web ni... klik je kat gambo ni untuk ke web tersebut....

apa lagi, jom la try....

P/s- enjoyyyysssss....:D

Jom tengok harimau bodoh!

Inilah harimau...



.................



Proses2 manusia bodoh membuat harimau bodoh...










P/s- Inilah bila seni disalah gunakan, tak kena tempat.... isk2...:(

mencari segala hasil leteran aku di sini