Dah masuk lepak kat sini pandai-pandai la follow yea...

Friday, November 26, 2010

Rokok ataupun pampers, mana lebih penting??

      Pengalaman dijadikan idea!! yea,, aku mendapat pengajaran dari pengalaman bekerja di mini mart @ bahasa melayu kedai runcit, nak cerita la sikit yea, berdasarkan moment berharga ni..

seorang lelaki masuk ke kedai dimana aku bekerja, dipercayai bapa orang berdasarkan usia lanjutnya yang tidak menampakkan ke'teruna'annya.
aku : lu mau beli apa pak cik? (slang cina coz tiru pelat bos aku)
bapak orang : bagi aku pampers, xmau yang sebungkus tau, aku xde duit, bagi 4 keping je.
aku : baik pakcik, tunggu kejap.
aku pun pegi ambik dan bagi kat dia.
aku : wey orang tua, nah ambik ni, p bayar kat kaunter, 70sen sekeping tau..(lagak aku ala2 mafia)
dia pun p kat kaunter bayar kt tokey dengan penuh ketakutan
bapak orang : tokey, nah kira, eemmm............ bagi aku rokok donhell sekotak, ahh!! 2 kotak la, malam ni aku nak perabih 2 kotak sekaligus sambil dodoi anak & layan astro..
tokey : waa,, hebat la u ni orang tua, isap 2 kotak sekali, orang isap rokok u isap kotak.. kah3 (dalam hati je)
aku : orang tua bangang!!! isap rokok ada lak duit!!! (ni pon dalam hati aku je)
bapak orang : Ok, bungkuskan, aku nak balik, nak tengok Astro chanel 999.
tokey : ok.
yang ni ada kot kat kedai2

yang ni pon ada gak kot

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
                                                                      TAPI.....................




yang ni susah nak jumpak!! RARE nih!!

selama 3 hari aku bekerja ni aku perasan ada bapak orang datang ke kedai dan mintak pampers anak, tak banyak dia beli, dalam 4 keping pampers je, diulangi, bukan 1 bungkus pampers tapi 4 atau 5 keping pampers saja!!! dan kejadian ini kerap berlaku.

bukan aku nak kata apa, aku tau la selalu orang yang beli sikit-sikit ni coz x mampu nak beli 1 bungkus, yang tu aku x kisah la, TETAPI the problem sekarang bila diorang beli pampers bila nak bayar diorang akan mintak 1 benda lagi,, yea!! ROKOK!! hahahha, yang menjadi problem sekarang ialah rokok tu belinya sampai sekotak, ada yang beli dua kotak terus, pampers punyalah berkira, tapi rokok sanggup beli berkotak-kotak. esoknya muka tu juga yang beli rokok ngan pampers. kalau dia x beli rokok tu dah tentu la sah2 dia dapat beli 2 bungkus pampers sekali gus!! kesian la kat anak sama wei, nasib baik aku x maki dia time tu. aku segan je nak maki. takut kot dia nangis.

Moral of this cerita ialah, kalau dah tau diri tu xde duit jangan la merokok, baik beli pampers anak takpun bagi kat aku, tokey aku kedekut, gaji sikit je dia bagi.. hohoho


p/s- untuk perhatian, kedai aku bekerja hanyalah kedai runcit biasa, tapi tokey dia boley upah 3 orang pekerja dalam 1  masa, siap boley melancong kat singapore dan mana-mana lagi yang dia mau. Jadi jangan anggap kedai runcit tak untung banyak tau!!! - nanti bila aku kahwin dengan awek aku (Lisa Surihani) kan, aku nak bukak pasaraya lak, baru gempak...:D


No comments:

mencari segala hasil leteran aku di sini